Wat is een polydactyl?

Beschrijving polydactyl

Een Poly Maine coon heeft een extra teen (soms twee) aan de voorpootjes. Je kunt het zien als een extra duimpje waardoor de klauw echt een grijphand wordt.

Het schijn dat vroeger 40% van de Maine Coons Polydactyl waren, zoals eerder gezegd overleven de sterkste en de katten met polydactylie kunnen veel beter hun prooi grijpen waardoor ze beter konden overleven op de boerderijen.

Op dit moment zie je bijna alleen nog maar polydactylie bij Maine Coons, maar het kan bij elke kat voorkomen. Waarom is er dan in heel Europa geen poly huiskat te vinden? Dit is veroorzaakt door bijgelovige mensen in de middeleeuwen. Alles wat van het normale afweek werd tot de dood veroordeeld en zo ook de katten met extra teentjes, dit terwijl ze toch niet zeldzaam waren in die tijd. In de Verenigde Staten hebben ze deze angsten voor het afwijkende niet en zo kon de Maine Coon met extra tenen voortleven.

Op de show is de Poly Coon niet toegestaan volgens de standaard; er zijn verschillende meningen over deze katten. De één vindt het een vergroeiing of een mismaking, terwijl de ander het ziet als een erfenis van de oorspronkelijke Maine Coon. Poly Coons kun je wel voor de fok houden.

Veel dierenartsen zijn polydactylie niet als een miscorming, maar als een afwijking van de normale regel. Het is dan ook niet duidelijk waarom extra tenen niet worden toegelaten bij de amerikaanse kattenshows terwijl er rassen worden getoond met ingefokte (soms dodelijk) misvormingen, denk hierbij aan de extreme Pers, de scottish Fold, de Manx en de Japanse Bobtail.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

02.12 | 09:20

Hallo,

Wij zouden graag willen komen kijken naar het poesje dat nog beschikbaar is.

Met vriendelijke groet,

Ilona van Rijzewijk

...
09.05 | 19:42

Moest enorm lachen om het commentaar over Draakje. Mijn vriend Kevin heeft Hunter bij jullie geadopteerd. Hij is precies zoals zijn grote broer. Echt een schat!

...
13.01 | 14:59

zijn er nog kittens beschikbaar(kater)

...
04.01 | 14:29

Heb je nog kittens die een huisje zoeken? Of gouden mandje?

...
Je vindt deze pagina leuk